maandag 23 januari 2012

Singapore is fijn

Voor de goede orde: ik, en wij, genieten met volle teugen van het Singaporese leven. De afgelopen weken hadden wij bezoek uit Nederland, zowel familiaal (hallo opa D.!) als van vrienden (hallo shrink-in-spe W. met vriendin V.!) en mochten we hen rondleiden in onze huidige woonplaats. Chinatown was favoriet, geen wonder want vanwege het Chinese Nieuwjaar hangt het daar vol rode deinende lampionnen, geurt het er naar feestelijk eten en glimmen de mandarijnen, de roze bloemen en de gouden draken je tegemoet.

Maar opa D. was ook bijzonder gecharmeerd van het Fort Canning Park en het Singapore Arts Museum, terwijl W. en V. in Bukit Timah Nature Reserve niet weg te slepen waren bij de aapjes. Een jungle midden in de stad, waar je met de taxi heen kunt en vervolgens om de hoek bij een food court lekker lunchen - sowieso is het eten in Singapore gewoon vrijwel altijd goed met uitschieters naar heel goed - waar ter wereld vind je dat, behalve in Singapore?

Het leven is hier heerlijk. Het is goed georganiseerd, het is schoon, het is veilig, bezoek hoeft niets uit Nederland mee te nemen, want alles is hier te krijgen, van drop tot aan banketstaven tot aan babyslaapzakken. Wij houden van het weer, van de zon, de regen en de zeebries, maar we houden ook van de optie om midden op de dag aan de hitte te ontsnappen in de airconditionede winkel- en kantoorpanden.

Het meest houden we van de mensen. Singaporezen zijn supervriendelijk. Ze zijn gek op kinderen, houden van lachen, maken altijd een praatje, houden de lift voor je open, staan op in de metro - ik heb zo her en der op internet daar wel anders over gelezen, maar dat zelf eigenlijk nog nooit meegemaakt. Het thuisfront veronderstelt vaak dat het komt door de brede glimlach van ons blond, blauwogig meisje, maar ook als ik zonder haar buiten de deur kom (en ja, ook dat gebeurt wel eens) zijn de mensen aardig en voorkomend.

Natuurlijk, het is hier anders dan in Nederland. En daar verbaas ik me over. Zoals over het feit dat er hier minder vuilnisbakken het aanzicht van de straat vervuilen dan in Nederland (het is hier niet nodig, Singaporezen zijn simpelweg veel schonere mensen dan Nederlanders). Of dat het sociale leven zich hier afspeelt rondom de malls, die niet alleen winkels, maar ook de beste restaurants, fitnesscentra, kinderspeeltuinen, doktoren en tandartsen bevatten. Zo hebben de Ieren de pubs, en de Nederlanders - tja, waar ontmoeten wij elkaar eigenlijk? Hebben wij wel zo'n ontmoetingsplek buitenshuis waar het leven zich afspeelt, of zitten we voornamelijk opgesloten in onze eigen huiskamer?

Het is de verbazing van de nieuweling, die net komt kijken, en die ziet wat anders is dan thuis. Het is dezelfde verbazing die Stuff Dutch People Like tentoonspreidt van de expat die probeert te begrijpen hoe deze nieuwe wereld werkt en eruit ziet. Het is verbazing die voortkomt uit het plezier om in Singapore te zijn. Want ik geniet van het leven hier en ik vind het fijn om hier te wonen. Ik hoop dat we nog even kunnen blijven.

1 opmerking:

  1. geen wonder dat er geen tam tam kwam , jullie hadden het te druk.
    Hier regent het konstant en verrotten de aardappelen en uien hebben we veel te veel.
    Geniet maar van de zon.groeten van Thiel

    BeantwoordenVerwijderen